torsdag 29 mars 2012

Galten

Idag mötte jag och Zeke en stor svart vildsvinsgalt i skogen, bara en liten bit från vandrarhemmet. En kraftig, raggig best. Vi blev lika rädda allihop och försvann snabbt åt olika håll!

Och så har jag fått svar på den årliga vattenprovsanalysen. Lite svårt att begripa allt, men enligt expertis så är vattnet i brunnen fantastiskt fint. "Du borde rama in testresultaten och ha dem på väggen!"

Man kanske skulle öppna brunnshotell istället?


måndag 26 mars 2012

Elin is in da house!


Jag har fått en klippa att luta mig mot!

Hennes egna ord;
"Idag har jag blivit barista, servitris, våffelgräddare, kassörska, utemöbel-tvättare, vandrarhemsanställd & turistinformatör! Inte illa om jag får säga det själv. Kan inte annat än stormtrivas på mitt nyförvärvade jobb :) Det kommer att bli en härlig säsong på Klåveröds vandrarhem & café!"

Och jag kan bara hålla med. Det kommer att bli en härlig säsong, både för mig och gästerna!

lördag 24 mars 2012

Klåveröds rent samvetemuffins



...serverades idag på den årligt återkommande klimat- och energimässan i Ljungbyhed. En välbesökt och trevlig tillställning. Ni som inte var där får gärna recepet:


18 muffins

200 g smör (KRAV)
3 dl socker (KRAV)
3 ägg (KRAV)
1 dl vatten
4 1/2 dl vetemjöl (KRAV)
1 1/2 tsk bakpulver
2 äpplen i tunna klyftor (Svenska, KRAV)
1 dl lingon (Svenska, KRAV)
Socker (KRAV)
Kanel

Topping:
75 g smör (KRAV)
3/4 dl socker (KRAV)
2 dl havregryn (KRAV)

Topping: Smält smör, blanda i socker och havregryn.

Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Blanda ner vattnet och mjölet blandat med bakpulvret. Fyll muffinsformar till hälften med smet. Doppa äppelklyftorna i kanel blandat med lite socker. Stick ned ett par klyftor i varje form. Sprid några lingon på varje. Strö på toppingen. Grädda i mitten av ugnen i 200°C ca 25 minuter.



Och så passade jag på att skryta om miljötänket i företaget.

I morgon är det öppet på caféet som vanligt. Då vankas det VÅFFLOR, kom och mumsa mellan 12-17!

söndag 11 mars 2012

Jösses!

Idag var det trångt i skogen - och på Klåveröds café! En invasion av glada vårsugna besökare! Förlåt alla som fick vänta på maten, dinkelbulle istället för surdegsbröd, ostoskinka istället för äggokaviar, osv osv. Inte ett klagomål hörde jag, ni är FÖR snälla!

Som tack så lovar vi att bättra oss och skaffa mer hjälp. Elin är tingad som städ- och kökshjälp och nu börjar Jöjje bli en fena på kassan, så det kan bara bli bättre!

Dagskasserekord! Tjohoo!

Nästa söndag gör vi ett undantag från regeln och har semesterstängt för att riktigt ladda. Sen är det öppet alla söndagar fram till... konstrundeveckan (alla dagar 6-15 april), från 1:a maj lördagar och söndagar och helgdagar.

Från slutet av juni och över sommaren - alla dagar. Kom!

fredag 9 mars 2012

Nytt tak! + "Säljes"-annons

Har mest varit hemma denna veckan och brottats med nytt bokföringsprogram, med avbrott för lite muntliga nationella prov på gamla arbetsplatsen.

Så igår eftermiddag när jag körde upp om Klåveröd (för att baxa ut ett monstruöst konferensskåp ur bilen, men mer om det senare...) fick jag en chock!



Jag var såklart inte helt oförberedd på att detta skulle ske, men det är bara någon vecka sen jag fick reda på att Stiftelsen godkänt det i sin budget. När Mickes bygg sätter igång går det undan! Hela taket på stall och lada ska bytas (annars hade byggnaden rasat om inte alltför många år).




Man har liksom saknat hamrandet och slamrandet under många månader nu. Gott att ha favoritbyggarna tillbaka!

Åter till konferensskåpet. Mina företagsgäster har varit tåliga och sannerligen inte klagat på bristen av konferensutrustning, utan snällt skrivit på min menytavla med skolkritor om de varit i nöd.

Men det är klart att det ska vara lite service på stället, så i onsdags körde jag till Karskrona för att inhandla högklassig utrustning på Blocketannons. Bra skåp på stativ med hjul innehållande whiteboard, blädderblock och filmduk till bra pris.

Det var bara det att när det kom hem insåg jag att det är FÖR stort. Det är för högt för att rullas in och ut ur förrådet... Det finns absolut INGEN plats inomhus där det kan stå när det inte används. Skit, helt enkelt! Jag måste leta upp något mindre och enklare.

Någon som behöver det? Svårt att fotografera där det står isärplockat nu, men ser ut ungefär såhär;



1500:- Prutat och klart och transporterat från Karlskrona till Klåveröd.
Nypris ca 10 000:-

fredag 2 mars 2012

Våren är här!

En ledig fredag tillsammans med min man växer inte på träd.
- Vart ska vi gå idag i det fina vädret?
- Kommer du ihåg det där gamla stenbrottet?
- Jaaaaa!
Fram med vår mest lästa bok; Karin Hoffmanns "Rundvandringar på Söderåsen". Den vi tänker på hittar vi snabbt. Rundvandring 4, mellan Stenestad och Norra Vram. Vi har gått den en gång för några år sedan.


Vårfloden i Hallabäcken masserar våra öron.


Zeke måste smaka alla bäckar.


Framme i Båvs gamla stenbrott där man en gång bröt diabas. Lägg märke till den lilla lilla människan nedtill, det är Jöjje.



Riktigt gött med fikapaus mot en solig södervägg.
Sen läser vi i boken; "Returen sker via stentäktens övre klippkant. Klättringen dit upp är extremt brant, mycket krävande och avråds för vandrare med otillräcklig kondition och koordination. Beakta även rasrisken kring sprickor vid utkikspunkterna." (Vilken tur att man är utrustad med utmärkt kondition och koordination! Det var tufft ändå!)



När man kommer upp får man belöningen! Härliga vyer!


Och Zeke måste så klart smaka vattnet som kastar sig ut för stupet några meter bakom honom också.


Det är lika bra att gå i och bada helt och hållet, våren är här!